onsdag 17 oktober 2012

JAMBO!

Jambo!
Jambo betyder Hej på Swahili, det används flitigt och när vi använder det så blir det väldigt uppskattat:) Vi försöker oss även på andra hälsningsfraser, tackar och försöker lära oss mer hela tiden. En av städkillarna på hotellet har givit oss en gloslista med ord vi ska lära oss. Ibland verkar det omöjligt, men om några veckor blir det troligtvis lättare :)

Idag är det onsdag, vi har haft fullt upp sedan i söndags så det har inte blivit av att vi skrivit tyvärr.

I måndags besökte vi Ministry of Health för att få vårt tillstånd för att utföra intervjuer. Efter att ha försökt hitta rätt personer under hela måndagen och väntat i flera timmar på någon högt uppsatt chef på sjukhuset i flera timmar fick vi veta att vi skulle till en annan byggnad. Då var klockan redan över fyra så när vi kom dit så fick vi bestämma möte med "The Head Nurse" på tisdag morgon.
Vi märker att auktoritet är väldigt viktigt här. När vi väntat hela dagen på chefen på sjukhuset och han äntligen kom tillbaka i sin tjusiga bil från ett möte så blev stämningen på plats totalt förändrad, det kändes riktigt konstigt att alla rättade till sina kläder och ställde sig på led för att få träffa honom. Löjligt tyckte vi, men det gäller att följa de andra och ta seden dit man kommer..

I tisdags träffade vi The head nurse på Ministry of Health, men tyvärr var det en högre man som är i Nairobi som måste ta beslutet. Han är tillbaka på måndag och vi har möte med honom på måndag morgon. The Head Nurse trodde dock inte det skulle vara några problem att få tillståndet. De sa även att de tyckte vår studie verkar intressant, så det kändes bra.
Nu har vi alltså några dagar på oss att få till ett lite bättre syfte, fila på våra forskningsfrågor och skriva intervjufrågorna inför måndag. Det känns, trots att vi får vänta lite, bra att vi har tid på oss att få till det andra innan vi börjar med intervjuerna.

Idag onsdag:
Igår träffade vi en man på hotellet som har ett företag som erbjuder utländska medicinstudenter att göra praktik i Afrika. Han har ett avtal med ett sjukhus 10 mil från Homa Bay och han frågade oss om vi ville följa med honom dit för att få inblick i hur sjukhusen i regionen fungerar. Det gjorde vi mer än gärna och det visade sig bli väldigt intressant! Vi fick vara med en stund på en mindre operation på en sexårig pojke. Hygienrutinerna är liite annorlunda än hemma i Sverige. Sedan skyndade vi iväg för att få vara med på en vaginal förlossning, men när vi väntat i några timmar och kvinnan fortfarande inte öppnat sig mer än 5 cm så gav vi upp och åkte hem, med löftet att få komma dit vid ett annat tillfälle och få vara med på någon förlossning när vi har tid. Intressant!

Imorgon fortsätter vi förbereda oss för våra intervjuer som förhoppningsvis börjar i början på nästa vecka.
Här följer lite bilder från de senaste dagarna.

Detta är Chapati med bönor. Chapati gillar vi jättemycket, och när det gäller bönorna så är Julia mer imponerad än vad jag är. Har fått nog av bönor från Nicaragua:) Men bara man sväljer fort så...

Vi har fint väder på dagarna och ca kl 16 varje dag så börjar det regna, detta är i skymningen strax efter kl 18, då brukar det ha slutat regna. I måndags blåste det rejält när det regnade och det var frånlandsvind, så vattenhyacinterna blåste ut. Då va Viktoriasjön väldigt vacker igen! Morgonen efter hade de dock blåst tillbaka igen..

Här sitter vi och pluggar på vår härliga uteplats. Lägg särskilt märke till vår härliga Kamel-vän i bakgrunden :)

Julia matade med Svenskt knäckebröd. det va ingen delikatess, men han är väldigt trevlig!

Precis innan vi ska gå in på operation!

Såhär ser förlossningen ut.

Informationsanslag på förlossningen.

Vågen där det nyfödda barnet vägs.

Här satt vi inne på förlossningsrummet i flera timmar och väntade

Handfatet i förlossningsrummet.
 
 
Nu har vi ordnat så att det går att skriva kommentarer, så gör gärna det allihop!



5 kommentarer:

  1. Så roligt att få följa ert äventyr! Jättefina bilder. Jag förstår att det är spännande
    Ser framemot fler bilder och nyheter.
    kram Birgitta

    SvaraRadera
  2. Ni ser ut att ha det bra! Ni får allt blogga lite oftare, varje dag iaf ;-)

    Puss på er!

    SvaraRadera
  3. Hej fina Maja (och Julia)! Fortsätt blogga, det är så härligt att få ta del av ert äventyr och alla fina bilder! Så fint ni bor :) Naturen i Kenya är helt annorlunda från Ghana, men det är så mycket annat som påminner mig; barnen, marknaden, de goda frukterna, kyrkmässor om nätterna (haha) och kanske framförallt det där med att vänta, vänta och vänta. African time :) Tack för att jag får "komma tillbaka till Afrika" genom er blogg. Sköt om er! Kram!

    SvaraRadera
  4. Ååå det är så kul att läsa om allt ni gör! Ta hand om er och fortsätt att skriva och lägga upp mycke bilder! puss o kram

    SvaraRadera
  5. Jambo, jambo på er ! Jambo Julia och Maja! Bra att ni är nöjda med boendet, det ser väldigt trevligt ut. Är det bara ett tält på "campingen"? Finns det några husvagnar och campare iförda adidasoveraller? Kamelen ville väl ha lite Kalles kaviar på knäckebrödet, det har ni väl med er? Får man inte fläsk till bönorna? När hyacinterna var borta och viktoriasjön blev en sjö, händer det ofta? Ni är Bäst !!! Jambo då! Kram Leif

    SvaraRadera